Opis
Miód nawłociowy działa silnie antybiotycznie
Badania naukowe polskich miodów wykazują bardzo dużą aktywność antybiotyczną polskiego miodu nawłociowego, stąd zajmuje wysokie pozycje w rankingach prozdrowotnych właściwości różnych gatunków miodu. Dlatego ten wczesnojesienny miód – jeden z ostatnich, jakie pszczoły produkują w sezonie, polecamy na nadchodzące wraz z zimą przeziębienia, bóle gardła i infekcje przebiegające z katarem i kaszlem.
Miód nawłociowy – delikatny, z lekko ostrą nutką
W smaku delikatny, jednak z lekko ostrą nutką, niektórzy mówią, że odrobinę przypomina miód lipowy. Zazwyczaj miód nawłociowy zawiera nieco więcej wody niż inne miody (ok. 20%) i trzeba stosować pozaulowe techniki dosuszania miodu, które niepotrzebnie go utleniają, albo co gorsza – podgrzewają. W Pasiece Wilka znany jest sekret, aby pszczoły poradziły sobie same z tym problemem. Ten miód nawłociowy ma 18,2-18,5% wody bez dosuszania poza ulem! Dzięki temu możemy być pewni, że miód zachował wszystkie swoje cenne właściwości.
Miód nierozgrzewany, z czystych terenów Warmii i Mazur
Każda pasieka, z której miód kupisz w DuzoMiodu.pl, podróżuje po Warmii i Mazurach, trzymając się z dala od cywilizacji, uprzemysłowienia i chemizacji rolnictwa. Miód nigdy nie jest rozgrzewany. Zaraz po odwirowaniu z plastrów przelewamy go do słoików i przechowujemy w chłodnej i ciemnej spiżarni.
Pszczoły utrzymywane ekologicznie, miód bez żadnych dodatków
Używamy wyłącznie drewnianych uli, ocieplanych słomą, a do leczenia pszczół stosujemy naturalne kwasy organiczne, dopuszczone do użytku w pasiekach ekologicznych. No i najważniejsze: ten miód nie zawiera absolutnie żadnych dodatków.
Miód odbierał Kuba - gospodarz Pasieki Wilka
Pszczół doglądał i osobiście miód odbierał Kuba Wilk - gospodarz Pasieki Wilka. Kuba to pszczelarz pasjonat, który postanowił rzucić znaczące stanowisko w samorządzie Województwa Warmińsko-Mazurskiego, by zająć się wyłącznie pszczołami. Jego gospodarstwo pasieczne liczy 250 rodzin pszczelich, prowadzonych w drewnianych, surowych ulach, blisko przyrody i z możliwie najmniejszą ingerencją w życie pszczół.
Zobacz, skąd pszczoły nosiły miód
Wyjątkowo Pasieka Wilka wywędrowała poza Warmię, w pradolinę Wisły – tereny, które na jesieni żółcą się nawłocią, potocznie nazywaną mimozą. Być może pszczoły bzyczały w rytm piosenki Czesława Niemena – „mimozami jesień się zaczyna…”. 🙂
Na poniższej mapce zaznaczyliśmy, gdzie latały pszczoły, by nazbierać miód leśny, który teraz leży w chłodniach i czeka na smakoszy.
Sprawdź szczegóły produktu
Gatunek miodu | Miód nawłociowy |
Dane producenta | Pasieka Wilka Jakub Wilk Kabikiejmy Dolne 24 11-040 Dobre Miasto WNI 28146025 |
Kremowany | nie |
Kolor | złoty |
Kystalizacja | gruboziarnista, miękka |
Opakowanie | słoik 720 ml |
Masa [gramy] | 980 |
Najlepiej spożyć przed | 2024-09-20 |
Miejsce zbioru | Polska, woj. Mazowieckie, powiat otwocki, gmina Karczew |
Kraj | Polska |
Gatunek pszczoły | Primorski/krainka |
Pakowanie przesyłki | karton, słoma, taśma papierowa |
Koszt przesyłki | 9,90 zł – cała Polska, paczkomat lub kurier |
Czas wysyłki | Nadanie paczki w ciągu 1-3 dni roboczych |
Opinie
Na razie nie ma opinii o produkcie.