Miażdżyca jest bardzo często występującą chorobą układu sercowo-naczyniowego. Nieleczona może być przyczyną zawału serca i udaru niedokrwiennego mózgu. Spożywaj systematycznie miód gryczany i zapobiegnij dolegliwościom, zanim się pojawią.
Każda odmiana miodu – w tym również miód gryczany – obniża poziom tzw. złego cholesterolu. Ta właściwość miodu pełni z kolei niebagatelne znaczenie przy zapobieganiu występowania miażdżycy.
Potwierdzają to dwa artykuły naukowe, cytuję:
- „Oprócz działania przeciwoksydacyjnego, konsumpcja miodu może zmniejszyć ryzyko rozwoju miażdżycy także poprzez obniżenie stężenia trójglicerydów, cholesterolu całkowitego, cholesterolu o niskiej gęstości LDL-C oraz zwiększenie stężenia cholesterolu o dużej gęstości HDL-C we krwi, co wykazały niektóre badania.
Takie zmiany stężeń zaobserwowano u osób zdrowych lub z hiperlipidemią, natomiast u osób spożywający sztuczny miód doszło do podwyższenia poziomu lipidów, co jest wynikiem dużej, tak jak i w miodzie naturalnym, zawartości cukrów, ale braku związków hipolipemizujących.
Kolejnym czynnikiem niewydolności sercowo-naczyniowej, który może zostać zmniejszony dzięki spożyciu miodu, jest nadciśnienie tętnicze” (Jacek Jagiełło, Elżbieta Kołeczek, Michalina Horochowska, Zygmunt Zdrojewicz, Amelia Głowaczewska „Bursztynowe źródło zdrowia – zastosowanie miodu we współczesnej medycynie”).
- „Udowodniono również, że miód powoduje spadek stężenia cholesterolu całkowitego, triglicerydów, lipoprotein o niskiej gęstości, a także zwiększenie poziomu lipoprotein o wysokiej gęstości. Poza tym nie działa niekorzystnie na masę ciała, co z kolei może korzystnie wpływać na czynniki ryzyka chorób sercowo-naczyniowych” („Właściwości prozdrowotne wybranych miodów” Milena Bąkowska, Katarzyna Janda; Pomorski Uniwersytet Medyczny w Szczecinie, Zakład Biochemii i Żywienia Człowieka).
A może spróbujesz miodu gryczanego z naszej pasieki?