Pasieka Jakuba Wilka
Pasieka Wilka to rodzinne gospodarstwo pasieczne prowadzone od 2007 roku przez Jakuba Wilka na Warmii niedaleko wsi Kabikiejmy. Obecnie pasieka liczy 250 rodzin pszczelich, prowadzonych w drewnianych, surowych ulach, jak najbliżej przyrody i przy możliwie najmniejszej ingerencji w życie pszczół. Gospodarz swoje ule zbudował sam – z czystego surowego drewna, by pszczół nie narażać na żadne chemiczne dodatki.
Jakub jest autorem wielu publikacji naukowych z zakresu pszczelarstwa. Popularyzuje gospodarkę pasieczną przyjazną pszczołom na łamach „Pszczelarstwa” – największego i najstarszego czasopisma dla pszczelarzy. Zajmuje się obecnie opracowaniem ekologicznego leku dla pszczół, ratującego je przed groźnym pasożytem.
Pasieka Wilka produkuje miody:
- z czystych ekologicznie obszarów,
- niepodgrzewane,
- niefiltrowane i
- niemieszane z różnych gatunków, okresów sezonu czy pasiek.
Także pyłek i pierzgę pszczelą w pasiecie pozyskuje się żywe, nieprzegrzane, zmieszane z całego roku, aby uzyskać różnorodność składników odżywczych.