Miód wielokwiatowy – skład, właściwości lecznicze, zastosowanie

Miód wielokwiatowy to najbardziej popularna i najczęściej spożywana w Polsce odmiana miodu. Ma on bardzo zróżnicowany smak w zależności od tego, z nektaru jakich kwiatów został wyprodukowany przez pszczoły. Jego barwy też nie można jednoznacznie określić – może być jasna, słomkowa ale też ciemno herbaciana.

Antybiotyczne właściwości miodu wielokwiatowego są na średnim bądź niskim poziomie. Jest jednak niezastąpiony w walce z alergiami wziewnymi. Można śmiało stwierdzić, że jego właściwości zdrowotne skupiają się na wspomaganiu leczenia nieżytu alergicznego nosa (kataru siennego) i astmy oskrzelowej.

Najważniejsze informacje o miodzie wielokwiatowym

Okres produkcji miodu wielokwiatowego Od maja do września
Z czego produkowany jest miód wielokwiatowy Nektar różnych rodzajów i gatunków roślin kwitnących w zbliżonym czasie
Barwa Od jasnożółtej, słomkowej po ciemnożółtą i herbacianą – w zależności od pory zbioru
Czas krystalizacji Bardzo zróżnicowany – od kilku tygodni do kilku miesięcy
Struktura Gruboziarnista i średnioziarnista po skrystalizowaniu
Skład miodu wielokwiatowego
  • Cukry proste (glukoza i fruktoza) – 75,10%
  • Sacharoza – 1,40%
  • Woda – 17,70%
Zawartość minerałów, witamin, związków chemicznych o działaniu zdrowotnym
  • Lizozym (7–10 µg/g)
  • Prowitamina A (β-karoten) w ilości od 1,5 do 10 µg/100 g (średnio 6,29)
  • Krzem
  • Fenolokwasy 12,12±15,69 mg/kg
  • Pyłki kwiatowe
  • Ślady wosku pszczelego
Właściwości zdrowotne i zastosowanie
  • Choroby alergiczne dróg oddechowych – takie jak astma oskrzelowa atopowa, katar sienny, alergiczny nieżyt nosa
  • Choroby serca i naczyń
  • Wspomaga wątrobę w jej funkcji detoksykacyjnej
  • Leczy dolegliwości woreczka żółciowego
  • Grypa, przeziębienia i choroby dolnych dróg oddechowych

Skład miodu wielokwiatowego

Miód wielokwiatowy może być wyprodukowany przez pszczoły z różnych rodzajów i gatunków roślin kwitnących w jednym ekosystemie w zbliżonym czasie. Produkowany jest zarówno z rośli uprawnych, jak i z dziko rosnących roślin łąkowych, leśnych i górskich – w okresie od maja do września.

Z tego powodu skład chemiczny miodu wielokwiatowego jest bardzo zróżnicowany – w zależności od tego, z jakich kwiatów miododajnych powstał. Zawiera on około 75% cukrów prostych (głównie glukozę i fruktozę).

Zdecydowanie więcej składników odżywczych – enzymów, biopierwiastków i związków o działaniu przeciwdrobnoustrojowym stwierdzono w miodach wyprodukowanych w późniejszym okresie – w drugiej połowie lata i jesienią.

W późnych odmianach miodu wielokwiatowego odkryto występowanie:

  • lizozymu (od 7 do 10 µg/100 g),
  • β-karotenu (prowitaminy A) w ilości 1,5 do 10 µg/100 g),
  • krzemu,
  • niewielkich ilości wosku pszczelego a także pyłków kwiatowych.

Zawartość tych dziwnie brzmiących wymienionych powyżej związków przekłada się na konkretne prozdrowotne i lecznicze właściwości miodu wielokwiatowego, o których piszemy dalej.

Antybiotyczne właściwości miodu wielokwiatowego

Miód wielokwiatowy – szczególnie wiosenny – nie wykazuje tak silnych właściwości biobójczych jak miód gryczany oraz nawłociowy. Poziom jego działania antybiotycznego to 16,5 JA/g miodu (dla porównania gryczanego: 30 JA/g miodu, a rzepakowego 18 JA/g miodu).

Badania pokazują, że miód wielokwiatowy ma dość wysokie właściwości biobójcze wobec Streptococcus sp. tj. paciorkowców. Wykazuje także działanie wobec gronkowców Staphylococcus aureus oraz pałeczek E. Coli – ale dość słabe w porównaniu z innymi odmianami miodu.

O działaniu antybiotycznym miodu wielokwiatowego decyduje m.in. zawartość w nim lizozymu – jest to rodzaj enzymu, który niszczy ściany bakterii.

Wypróbuj działanie przeciwalergiczne miodu wielokwiatowego

Miód wielokwiatowy ma natomiast niezwykle cenne lecznicze właściwości antyalergiczne i warto je zastosować w szczególności w odniesieniu do alergii wziewnych na różnego rodzaju pyłki i kurz.

Miód wielokwiatowy - z jakich kwiatów powstaje

Miód wielokwiatowy znajduje szerokie zastosowanie w leczeniu i wspomaganiu leczenia chorób alergicznych dróg oddechowych takich jak:

  • astma oskrzelowa atopowa (alergenna),
  • katar sienny czy inaczej
  • alergiczny nieżyt nosa (pyłkowica).

Odczulające właściwości miodu wielokwiatowego wynikają z faktu, że miód ten zawiera w swoim składzie cenne pyłki wielu rodzajów roślin – tych z których pszczoły go wyprodukowały (jest to teoria D.C. Jarvisa). Pełnią one funkcje antygenów, które wytwarzają w organizmie alergika potrzebne przeciwciała.

Jeśli chcesz wykorzystać właściwości miodu wielokwiatowego do leczenia sezonowych alergii, upewnij się, w jakich miejscach został wyprodukowany. Prof. dr hab. B. Kędzia i mgr E. Kędzia wskazują w swoich opracowaniach na temat cennych właściwości i zastosowań miodu pszczelego, że najkorzystniejsze działanie wykazuje miód niepoddany zabiegom wirowania i filtrowania, zebrany z rejonu zamieszkania osoby dotkniętej alergią (w promieniu 10 km).

Zastosuj kurację antyalergiczną miodem wielokwiatowym – receptury

Ci sami autorzy polecają następujący sposób leczenia alergii wziewnych:

  1. W czasie pylenia i występującej alergii – 1 łyżeczka miodu dziennie (ok. 7 g) aż do 15 łyżek stołowych dziennie (300 g) – ilość spożywanego miodu należy zwiększać każdego dnia aż do uzyskania maksymalnej wartości, którą można spożyć. Kuracja przynosi efekty w 90% badanych przypadków chorych na katar sienny.
  2. Przed wystąpieniem sezonu pylenia – profilaktycznie. Wówczas miesiąc przed wystąpieniem spodziewanej alergii należy przyjmować po 2-3 łyżeczki miodu 2-3 razy w tygodniu.
  3. Poleca się także przyjmowanie miodu sekcyjnego (inaczej w plastrach) poprzez przeżuwanie kęsów takiego miodu przez ok. 15 minut dziennie przez 2 tygodnie. Miód sekcyjny – czyli nieodwirowany z plastra zawiera dużą ilość pyłków i olejków eterycznych, które w procesie filtrowania są z niego mechanicznie usuwane. A to właśnie te substancje są niezwykle cenne, jeśli chodzi o zastosowanie miodu wielokwiatowego w leczeniu alergii.     

Miód wielokwiatowy – dla zdrowej skóry, paznokci i włosów

Miód wielokwiatowy zawiera w swoim składzie krzem i prowitaminę A. Jak zawartość tych związków przekłada się na zastosowanie i właściwości tej odmiany miodu w codziennym żywieniu?

Krzem jest pierwiastkiem, którego nasz organizm potrzebuje m.in. do:

  • odbudowy i regeneracji skóry (syntezy kolagenu, elastyny i kwasu hialuronowego),
  • wzmocnienia włosów i paznokci,
  • budowy i regeneracji struktur kostnych i stawowych

Niedobór krzemu może być przyczyną szybszego starzenia się skóry, słabszej kondycji włosów (ich wypadania i rozdwajania się) i paznokci (nadmiernej ich łamliwości i kruchości) a także problemów skórnych typu trądzik. Zbyt mała jego ilość w pożywieniu może być też przyczyną dolegliwości związanych z układem kostno-stawowym.

Prowitamina A m.in.:

  • odpowiada za właściwe widzenie,
  • ma działanie antyoksydacyjne (usuwa z organizmu wolne rodniki),
  • odpowiada za regenerację i dobudowę naskórka.

Niedobór tej substancji ma podobne skutki jak braki krzemu w organizmie – powoduje m.in. problemy z paznokciami i włosami oraz kondycją skóry. Może być również przyczyną tzw. „kurzej ślepoty” – jest to choroba, która polega na osłabieniu widzenia przy słabym świetle (po zmierzchu). Niedobór witaminy A może skutkować uszkodzeniem wzroku.

Rynek farmaceutyczny oferuje wiele preparatów, w których składzie znajdziemy zarówno krzem jak i prowitaminę A. Lekarze jednak są zgodni co do tego, że witaminy i pierwiastki przyjmowane w sposób naturalny z pożywieniem wykazują lepszą wchłanialność – organizm po prostu lepiej je przyswaja. Warto zatem wykorzystać fakt, że miód wielokwiatowy w swym składzie zawiera te związku chemiczne i wprowadzić go do diety.

W tym celu polecamy roztwór wody z miodem (płaska łyżka miodu na szklankę letniej przegotowanej wody) do spożywania na czczo każdego dnia. Taki napój to najlepsza forma przyjmowania każdej odmiany miodu.

Można też dodawać miód wielokwiatowy np. do domowych naturalnych maseczek. Poniżej jeden ze sprawdzonych przepisów na maskę:

  • łyżka glinki różowej lub białej,
  • łyżeczka miodu,
  • kilka kropel olejku orzechowego, marchewkowego, oliwy extra-virgin lub innego naturalnego oleju,
  • woda – w ilości do uzyskania właściwej konsystencji.

Maseczkę należy nałożyć na twarz, omijając okolice oczu i ust i po 10-15 minutach zmyć ciepłą wodą. Maska będzie działać najlepiej, gdy nałożymy ją na skórę wcześniej delikatnie wygładzoną peelingiem drobnoziarnistym lub enzymatycznym.

Wiosenny miód wielokwiatowy – na serce i wątrobę

Wczesny, jasny miód wielokwiatowy z uwagi na dużą zawartość łatwo przyswajalnych cukrów prostych znajduje zastosowanie wspomagające leczenie dolegliwości serca i wątroby, a także woreczka żółciowego.

Jasny miód wielokwiatowy o łagodnym smaku sprawdzi się również w diecie dzieci. Jego smak jest na tyle neutralny, że warto stosować go jako zamiennik cukru np. podczas śniadania czy do napojów. Należy jednak pamiętać, że tak jak każdy miód tak i ta odmiana traci swoje cenne właściwości po podgrzaniu do temperatury powyżej 40°C.

Letni i jesienny miód wielokwiatowy – na przeziębienie i grypę

Ciemniejsze odmiany miodu wielokwiatowego mają silniejsze właściwości inhibinowe, dlatego są skuteczniejsze w leczeniu grypy i sezonowych przeziębień oraz chorób dolnych dróg oddechowych niż miód wielokwiatowy jasny (wiosenny).

Obydwa rodzaje miodu z uwagi na dużą zawartość glukozy i fruktozy, które stanowią łatwoprzyswajalne źródło energii sprawdzają się także jako środek regenerujący w stanach wyczerpania psychicznego i fizycznego.

Cena miodu wielokwiatowego

Cena miodu wielokwiatowego oscyluje w okolicach 30 zł za kilogram. Zależy m.in. od tego, jak duża jest pasieka i jakie stosuje metody pozyskiwania miodu oraz hodowli pszczół.

Opracowanie przygotowano na podstawie:

  1. „Oznaczanie zawartości flawonoidów i fenolokwasów w odmianowych miodach pszczelich Aleksandra Wilczyńska
  2. „Miody odmianowe i ich znaczenie lecznicze” mgr Elżbieta Hołderna-Kędzia, prof. dr hab. Bogdan Kędzia
  3. „Aktywność antybiotyczna krajowych miodów odmianowych” mgr Elżbieta Hołderna-Kędzia, prof. dr hab. Bogdan Kędzia. Agata Dutkowiak
  4. „Pszczelnictwo” – praca zbiorowa pod redakcją Jarosława Prabuckiego

* Dołożyliśmy starań, aby powyższy materiał dotyczący właściwości, składu i zastosowania miodu wielokwiatowego był rzetelny i bazował na profesjonalnie przeprowadzonych badaniach naukowych. Mimo, to pamiętaj proszę, że wskazówki zawarte na naszej stronie internetowej nie mogą być potraktowane jako porada medyczna. Każda infekcja, objawy chorobowe oraz zastosowane leczenie powinny być skonsultowane z lekarzem.

Zobacz wpisy na naszym blogu z kategorii Miód wielokwiatowy

Miód wielokwiatowy – wartości odżywcze – sprawdź, ile zawiera kcal

Średnia wartość odżywcza miodu to 325 kcal na 100 g. Miód wielokwiatowy nie jest w tej mierze wyjątkiem. Także ta odmiana to ok. 320 kcal na 100 g. Oto praktyczne zestawienie: 1 łyżka miodu wielokwiatowego zawiera ok. 70 kcal 1 łyżeczka miodu wielokwiatowego zawiera  ok. 40 kcal 100 g miodu wielokwiatowego zawiera ok. 320 kcal […]

Na co pomaga miód wielokwiatowy?

Miód wielokwiatowy jest źródłem: krzemu, który działa odbudowująco na skórę i struktury kostno-stawowe a także pomaga wzmocnić włosy i paznokcie, prowitaminy A, która odpowiada za właściwe widzenie – jej niedobór powoduje „kurzą ślepotę” tzn. osłabienie widzenia po zmroku oraz uszkodzenie wzroku; prowitamina A wpływa również na kondycję skóry, lizozymu – substancji, która działa niszcząco na […]

Miód wielokwiatowy czy lipowy – jak je rozróżnić i który wybrać

Obydwie odmiany miodu – wielokwiatowy i lipowy mają zróżnicowane barwy – od jasnożółtej po herbacianą. Różnią się natomiast zdecydowanie zapachem. Jeśli chodzi o zastosowanie to miód lipowy wykazuje silniejsze właściwości antybakteryjne niż wielokwiatowy. Miód wielokwiatowy jest z kolei niezastąpiony w walce z alergiami wziewnymi – na pyłki roślin i kurz.   Zapach i smak miodu […]

Jaki miód – rzepakowy czy wielokwiatowy?

Wiosenny miód wielokwiatowy jest jednym z pierwszych miodów, jakie pszczoły wyprodukują. Zaraz po nim powstanie miód rzepakowy. Obydwa rodzaje są delikatne w smaku, mają jasną barwę i dość neutralne zapachy. Nie wykazują tak silnych właściwości biobójczych jak późniejsze odmiany miodu np. gryczany bądź spadziowy. Nie znaczy to jednak, że nie mają pozytywnego wpływu na zdrowie […]

Miód wielokwiatowy – właściwości i zastosowanie

Miód wielokwiatowy to najbardziej popularny rodzaj miodu. Wspomaga leczenie wielu dolegliwości jak np. przeziębienia sezonowe i infekcje wirusowe, wzmacnia też odporność organizmu i przyspiesza gojenie się ran. Na co dobry jest miód wielokwiatowy? Przygotowałam dla Ciebie kilka najważniejszych punktów. Szczegóły przeczytasz dalej. Zawiera wit. A i C, dlatego dobrze sprawdza się w leczeniu infekcji wirusowych […]