Nie znaleziono produktów, których szukasz.
MIÓD SŁONECZNIKOWY: łagodna słodycz
Miód słonecznikowy nie jest popularną odmianą miodu i z pewnością nie kupisz go w każdej pasiece. Pszczoły produkują go oczywiście z nektaru słonecznika – rośliny, która wydziela dość duże ilości pyłków.
Smak, zapach, konsystencja miodu słonecznikowego
W smaku jest łagodny i nie wybija się w nim znacząco żadna nuta. Zawiera dość dużą ilość kwasów organicznych, więc słodycz delikatnie przełamują cytrusowe akcenty.
Ma jasnożółty kolor. Jest dość miękki w konsystencji, mimo, iż szybko krystalizuje.
Skład miodu słonecznikowego
W miodzie słonecznikowym zawiera się:
- woda,
- glukoza,
- fruktoza i inne cukry proste,
- enzymy,
- związki fenolowe,
- flawonoidy,
- biopierwiastki, a także
- związki lotne.
Ma także dość wysoką jak na miód zawartość kwasów organicznych.
Zastosowanie miodu słonecznikowego
Miód słonecznikowy to naturalny produkt o wielu właściwościach zdrowotnych.
Przede wszystkim, pozytywnie wpływa na układ sercowo-naczyniowy, poprawiając dotlenienie serca oraz wzmacniając żyły i tętnice. Jest również skutecznym środkiem w profilaktyce miażdżycy, obniża ciśnienie krwi oraz reguluje poziom cholesterolu LDL.
Ponadto ma pozytywny wpływ na układ trawienny, wspomaga funkcjonowanie wątroby oraz żołądka i jelit.
W okresie przeziębień i grypy może stanowić naturalny sposób na wzmocnienie odporności organizmu oraz walkę ze stanami zapalnymi górnych dróg oddechowych.
Warto również podkreślić, że miód słonecznikowy może mieć korzystny wpływ na układ moczowy i nerki, wspomagając oczyszczanie organizmu. Co ciekawe, dermatolodzy często polecają ten rodzaj miodu jako wsparcie w leczeniu różnego rodzaju chorób skóry.
Więcej o miodzie słonecznikowy piszemy tutaj: KLIK.