Kupując miód w naszym sklepie, możesz mieć pewność, że otrzymujesz świeży produkt prosto od pszczelarza. Miód zbierany jest najczystszych rejonach Polski i pozyskiwany w sposób naturalny, aby nie stracił żadnych właściwości prozdrowotnych i odżywczych.

Miód z czystych obszarów Polski z pasiek bez chemii

Warmia i Mazury, na których pszczoły zbierają miód, to jedne z najczystszych terenów w kraju.

Ule stawiamy w miejscach oddalonych od ruchliwych dróg a do produkcji miodu wybieramy okolice, w których ogranicza się chemizację rolnictwa.

Pasieki prowadzimy z poszanowaniem środowiska i stosując możliwie najbardziej ekologiczne metody hodowli. Pszczoły mieszkają w drewnianych ulach ocieplanych słomą. Leczymy je naturalnymi kwasami organicznymi używanymi w pasiekach ekologicznych.

Miód odwirowany lub tłoczony, nigdy niepodgrzewany

Nasz miód pozyskujemy z plastrów albo poprzez wirowanie w specjalnym urządzeniu – wirówce (miód wirowany) albo poprzez tłoczenie za pomocą prasy ślimakowej (miód tłoczony). Obydwie metody nie pozbawiają miodu cennych właściwości zdrowotnych – polegają na mechanicznym oddzieleniu miodu od plastra. Miodu NIGDY nie podgrzewamy.

Miód świeży i bez żadnych dodatków

Miód zaraz po pozyskaniu z plastrów przelewamy do słoików*, co daje gwarancję świeżości. Następnie jest on przechowywany w ciemnym i chłodnym miejscu, aby zachował wszystkie swoje cenne właściwości.

Miód nie zawiera absolutnie żadnych dodatków – otrzymujesz jedynie to, co wypracowały pszczoły.

Jeśli zdecydujesz się na miód tłoczony i niefiltrowany, dodatkowo znajdziesz w nim inne cenne składniki takie jak drobinki pierzgi, pyłków, wosku pszczelego.

*Miód kremowany przed przelaniem do słojów i jego całkowitą krystalizacją, musi przejść etapy mieszania, celem rozdrobnienia tworzących się kryształów. Cały proces kremowania zazwyczaj trwa ok. 7 dni.