Nie znaleziono produktów, których szukasz.

MIÓD SŁONECZNIKOWY: łagodna słodycz

Miód słonecznikowy nie jest popularną odmianą miodu i z pewnością nie kupisz go w każdej pasiece. Pszczoły produkują go oczywiście z nektaru słonecznika – rośliny, która wydziela dość duże ilości pyłków.

Smak, zapach, konsystencja miodu słonecznikowego

W smaku jest łagodny i nie wybija się w nim znacząco żadna nuta. Zawiera dość dużą ilość kwasów organicznych, więc słodycz delikatnie przełamują cytrusowe akcenty.

Ma jasnożółty kolor. Jest dość miękki w konsystencji, mimo, iż szybko krystalizuje.

Skład miodu słonecznikowego

W miodzie słonecznikowym zawiera się:

  • woda,
  • glukoza,
  • fruktoza i inne cukry proste,
  • enzymy,
  • związki fenolowe,
  • flawonoidy,
  • biopierwiastki, a także
  • związki lotne.

Ma także dość wysoką jak na miód zawartość kwasów organicznych.

Zastosowanie miodu słonecznikowego

Miód słonecznikowy to naturalny produkt o wielu właściwościach zdrowotnych.

Przede wszystkim, pozytywnie wpływa na układ sercowo-naczyniowy, poprawiając dotlenienie serca oraz wzmacniając żyły i tętnice. Jest również skutecznym środkiem w profilaktyce miażdżycy, obniża ciśnienie krwi oraz reguluje poziom cholesterolu LDL.

Ponadto ma pozytywny wpływ na układ trawienny, wspomaga funkcjonowanie wątroby oraz żołądka i jelit.

W okresie przeziębień i grypy może stanowić naturalny sposób na wzmocnienie odporności organizmu oraz walkę ze stanami zapalnymi górnych dróg oddechowych.

Warto również podkreślić, że miód słonecznikowy może mieć korzystny wpływ na układ moczowy i nerki, wspomagając oczyszczanie organizmu. Co ciekawe, dermatolodzy często polecają ten rodzaj miodu jako wsparcie w leczeniu różnego rodzaju chorób skóry.

Więcej o miodzie słonecznikowy piszemy tutaj: KLIK.