Nie znaleziono produktów, których szukasz.

MIÓD ŁĄKOWY: wiosenny miód wielokwiatowy

Miód łąkowy to innymi słowy gatunek miodu wielokwiatowego.

Sprzedajemy w naszym sklepie ten gatunek jako:

  • miód kremowany,
  • miód wirowany,
  • miód tłoczony.

W skrócie – miód wirowany i tłoczony różnią się sposobem pozyskiwania z plastrów. Zarówno jeden jak i drugi nie są podgrzewane. Miód tłoczony powstaje poprzez wyciskanie z plastra i jednokrotne filtrowanie. Ma nieco mniej aksamitną strukturę, ale za to zawiera więcej „dodatków” takich jak pyłki, pierzga, drobinki wosku, propolis. Miód wirowany jest gładki i bardziej przejrzysty, z plastrów pozyskano go poprzez wirowanie na zimno w wirówce.

Miód kremowany zaś to miód poddany po jego pozyskaniu z plastra dalszej obróbce, ale czysto mechanicznej (mieszaniu), która zapobiega pierwotnej, zwartej krystalizacji. Dzięki temu miód ma bardziej miękką strukturą i łatwiej rozsmarować go na kanapce czy nabrać łyżeczką.

Miód łąkowy – jakie ma właściwości?

Miód łąkowy doskonale służy alergikom. Może działać wspomagająco – „odczulająco”. Stosuje się go przy leczeniu takich chorób jak:

  • astma oskrzelowa atopowa (alergenna),
  • katar sienny czy inaczej
  • alergiczny nieżyt nosa (pyłkowica).

Miód wczesny zbierany jest z mniszka lekarskiego, dlatego warto stosować go na choroby układy moczowego.

Późniejsze odmiany miodu łąkowego wielokwiatowego – tzw. letnie i jesiennie sprawdzą się przy sezonowych przeziębieniach i infekcjach górnych dróg oddechowych.

Ponadto miód łąkowy wielokwiatowy dzięki zawartości krzemu i witaminy A stosujemy także do regeneracji i wzmocnienia skóry, włosów i paznokci.

Smak, zapach, kolor miodu łąkowego, wielokwiatowego

W smaku bardzo zróżnicowany. Potrafi zawierać wiele nut różnych aromatów i słodyczy: kwiatów, ziół, owoców – gdy pszczoły zbierają go przy kwitnieniu drzew owocowych. Także smak tego miodu potrafi zaskakiwać swoją niejednorodnością. Wszystko zależy od pory, w której został zebrany i najbliższego otoczenia, w którym postawiono ule.

W kolorze raczej jasny, po barwę żółtawo-złotą. Ma dość zwartą konsystencję po skrystalizowaniu.

Kiedy i jak stosować miód łąkowy wielokwiatowy?

Możliwości jest wiele. Niewybijający się jeden aromat czy smak powoduje, że znajdzie on zastosowanie w kuchni jako baza ciast, ale też dressingów i sosów czy glazury do mięs pieczonych.

Jeśli chcesz wypróbować jego lecznicze właściwości przeciwalergiczne, ważna jest systematyczność – stosuj 1 łyżeczkę w okresie przed rozpoczęciem pylenia roślin i traw przez kilka tygodni.

W przypadku przeziębienia – sprawdzony i niezawodny będzie roztwór z pełnej łyżeczki miodu w szklance wody nastawionej na noc. Ten leczniczy napój najlepiej pić na czczo. Warto też stosować go jako płukankę do jamy ustnej.

Polecamy artykuł o miodzie wielokwiatowym. KLIK.