Sprawdź miód z Propolisem w naszym sklepie. Prosto z Pasieki Miód z propolisem jest polecany osobom, które chcą wrócić do formy, odbudować swoją kondycję po ciężkich chorobach lub wypadkach. Ma bardzo silne właściwości bakteriobójcze, przeciwgrzybiczne i przeciwwirusowe. Więcej na temat miodu z propolisem i jego zastosowania przeczytasz w poniższym artykule. Co to jest propolis? Zacznijmy […]
Kulki mocy z miodem – zdrowa słodycz
Te przesłodkie i przepyszne pralinki to samo zdrowie. Daktyle, miód, orzechy, pestki – zmielone i obtoczone w kakao, cynamonie, wiórkach kokosowych… Można dowolnie żonglować składnikami. Polecam na głód słodyczowy. Składniki* 200 g miękkich daktyli 1 łyżka miodu rzepakowego lub wielokwiatowego ok. 100 g mieszanki orzechów, pestek, wiórek kokosowych kakao, wiórki kokosowe, cynamon, sezam Przygotowanie Najpierw […]
Granola bez cukru – przepis
Własna, idealnie skomponowana granola bez cukru. Możesz do niej dodać to co lubisz – suszone owoce, orzechy i pestki – w dowolnych proporcjach. To właśnie jest w niej najlepsze – tylko te składniki, które Ci odpowiadają. Uwierz mi – nie zechcesz już nigdy więcej tej ze sklepowej półki. Skorzystaj ze sprawdzonego przepisu na granolę bez […]
Ciasto z miodem, truskawkami i kruszonką
Jeśli jako dziecko wyjadałeś kruszonkę z ciasta (a może jak ja – nadal wyjadasz ;), to nie ma takiej siły, żeby ciasto z miodem, truskawkami i kruszonką z płatków owsianych Ci nie zasmakowało. To ciasto to w zasadzie miodowa kruszonka z truskawkami! Dodam jeszcze, że robi się je błyskawicznie. Polecam – szczególnie na nadchodzący sezon […]
Miód wielokwiatowy – składniki odżywcze, właściwości zdrowotne i stosowanie
Miód wielokwiatowy to najbardziej popularna i najczęściej spożywana w Polsce odmiana miodu. Ma on bardzo zróżnicowany smak w zależności od tego, z nektaru jakich kwiatów został wyprodukowany przez pszczoły. Jego barwy też nie można jednoznacznie określić – może być jasna, słomkowa ale też ciemno herbaciana. Antybiotyczne właściwości miodu wielokwiatowego są na średnim bądź niskim poziomie. […]
Miód słonecznikowy – składniki odżywcze, właściwości zdrowotne i stosowanie
Miód rzepakowy – składniki odżywcze, właściwości zdrowotne i stosowanie
Miód rzepakowy – właściwości zdrowotne, wartości odżywcze, skład, zastosowanie, jak stosować, smak, cena Miód rzepakowy ma łagodny, prawie niewyczuwalny zapach kwiatów rzepaku, jasną słomkową barwę i delikatny, neutralny smak. Szybko krystalizuje w strukturę drobnoziarnistą – jego stała konsystencja przypomina aksamitną pastę. Miód rzepakowy jest stosowany w leczeniu przeziębień i chorób wątroby. Wspomaga układ krwionośny i […]
Miód lipowy – składniki odżywcze, właściwości zdrowotne i stosowanie
Właściwości lecznicze miodu lipowego warto wykorzystać w sezonie przeziębień o podłożu bakteryjnym i wirusowym a także panującej grypy. Znajduje on zastosowanie głównie w leczeniu schorzeń górnych i dolnych dróg oddechowych – polecany jest wspomagająco w przypadku zapalenia oskrzeli i płuc a to z uwagi na dużą zawartość lizozymu – enzymu o silnym działaniu przeciwdrobnoustrojowym. Ma […]
Miód akacjowy– składniki odżywcze, właściwości zdrowotne i stosowanie
Miód akacjowy zwalcza wirusy, leczy zapalenia gardła, ma działanie wspomagające w kuracji chorób układu moczowego. Ma silne właściwości antybakteryjne. Znajduje też zastosowanie przy leczeniu antybiotykami, gdyż chroni układ pokarmowy przed drażniącym działaniem tych silnych leków. Miód akacjowy to pokarm sportowców, uczniów i osób, które pracują fizycznie. Ale uwaga! Odradza się jego stosowanie u osób z […]
Miód gryczany – składniki odżywcze, właściwości zdrowotne i stosowanie
Miód gryczany ma silne właściwości przeciwzapalne, antybiotyczne i przeciwutleniające – potwierdzone przez badania naukowe przeprowadzone zarówno w Polsce (prof. B. Kędzia i dr E. Hołderna-Kędzia) jak i na świecie (m.in. przez naukowców z USA). Jak twierdzą autorzy badań, miód gryczany nie ustępuje swoją skutecznością miodom manuka – a nawet przewyższa je zarówno w działaniu przeciwzapalnym, […]