Na co dobra jest woda z miodem?

Miód z wodą jest traktowany jako mieszanka lecznicza, wspomagająca odporność, wzmacniająca i oczyszczająca organizm. Spożywana regularnie wyraźnie zwiększa odporność na infekcje, szczególnie w sezonie jesienno-zimowym. Gdy do takiej mieszanki dodasz sok z cytryny, stanie się świetnym eliksirem na problemy trawienne i pomoże oczyścić organizm z zalegających toksyn. Woda z miodem poprawia również kondycję włosów, skóry i paznokci.

Jakie właściwości ma woda z miodem?

Wiele osób, które stosują miód z wodą, uważa, że to najbardziej niezawodny i wielofunkcyjny z naturalnych „eliksirów”. Przede wszystkim taki zestaw pomaga odpowiednio nawodnić organizm. Wzmacnia go, dodaje energii na cały dzień i podwyższa odporność, szczególnie w okresie sezonowych przeziębień i grypy.

Dzięki cytrynie miód z wodą wpływa zbawiennie na trawienie i pomaga oczyszczać organizm z substancji toksycznych i szkodliwych. Zalety miodu, jak zapewne wiesz, są niemal niezliczone. Działa antybakteryjnie, wzmacnia serce i obniża ciśnienie krwi. Ponadto skutecznie koi skołatane nerwy i stymuluje aktywność mózgu, dzięki czemu pomaga w nauce i w pracy umysłowej.

Woda z miodem świetnie wpływa na stan skóry, włosów i paznokci, a poza tym jest nieocenionym sprzymierzeńcem w walce z nadwagą.

Kiedy stosować miód rozpuszczony w wodzie?

Mieszankę wody z miodem i cytryną można przygotować rano. Niektórzy jednak uważają, że pozostawienie rozpuszczonego w letniej wodzie miodu na noc zwiększa jego właściwości antybiotyczne. W tym celu w szklance przegotowanej i ostudzonej wody rozpuść 2 łyżeczki miodu i pozostaw przez noc do odstania. Po przebudzeniu dodaj do tej mieszanki sok z cytryny i wypij na czczo. Aby zauważyć pierwsze efekty, trzeba stosować taką kurację przez co najmniej 3-4 tygodnie.

Sprawdź, jaki miód najlepiej dodać do wody i przeczytaj o jego leczniczych właściwościach. Polecam Ci artykuły:

Miód lipowy – właściwości, działanie, zastosowanie

Miód gryczany (ciemny) – właściwości, działanie zastosowanie

Miód faceliowy właściwości, działanie i zastosowanie

Miód akacjowy – właściwości, działanie, zastosowanie

Sezamki z miodem

Nigdy nie sądziłam, że zrobienie sezamków w domu jest takie łatwe. Sezamki z miodem i cukrem smakują podobnie do tych kupnych, ale dla mnie liczy się to, że nie zawierają syropu glukozowego. Dodatek miodu nadaje im przyjemnego aromatu. Są kruche, chrupiące i naprawdę pyszne! Przepis na sezamki z miodem, ale bez cukru znajdziesz tutaj.

Składniki (na około 15 sezamków)

  • 210 g cukru
  • 210 g sezamu
  • 2 łyżki wody
  • 2 łyżki miodu (dodałam miód rzepakowy)

Przygotowanie

Sezam wysypać na suchą patelnię i podprażyć (mieszając często). Trzeba uważać, żeby się nie przypalił, bo zrobi się gorzki.

Do rondelka (na tyle dużego, by potem zmieścił się w nim także sezam) o grubym dnie wsypać cukier, dodać wodę i poczekać na karmelizację(uwaga! to będzie trwało ok. 10 minut) – masa musi być złota i płynna. Potem dodać miód i dokładnie wymieszać. Dodaj sezam i szybko wymieszaj. Nie czekając aż masa stężeje (trzeba się tu uwijać jak mrówka) – wylej masę na papier do pieczenia lub matę silikonową (taką do wałkowania lub pieczenia) na to połóż także papier do pieczenia i rozwałkuj masę na ok. 0,5 cm grubości. Po lekkim ostygnięciu oderwij papier, aby nie zdążył się przykleić, i pokrój jeszcze lekko miękką masę. Gotowe! Przepis na sezamki z miodem od: mojewypieki.com z autorskimi modyfikacjami 😀

Ciasto z miodem i jabłkami

Proponuję Ci ciasto z miodem, które jest wilgotne i dość ciężkie, ale niezbyt słodkie. Dodatek jabłek i przypraw korzennych czyni je doskonałym wypiekiem na jesień. Pachnie obłędnie a dodatkowo polane strużką miodu skusi każdego!

ciasto z miodem w calosci

Składniki

  • 200 g miękkiego masła
  • 40 g cukru
  • 180 g płynnego miodu (można lekko podgrzać, aby się rozpuścił)
  • 3 jajka
  • 250 g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka kardamonu (lub imbiru)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 średnie jabłka

Na wierzch:

  • 1 duże jabłko
  • 50 g miodu

Przygotowanie

Jabłka do ciasta obrać i pokroić w niewielkie kawałki. Jabłko na wierzch także obieram i kroję na plastry kilkumilimetrowej grubości.

W misie miksera utrzeć masło i cukier, dodawać stopniowo miód i jajka, jedno po drugim. Do masy dodać mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i przyprawy. Wymieszać szpatułką. Dodać kawałki jabłek i wymieszać.

Formę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wlać do niej ciasto. Na wierzchu poukładać plasterki jabłka. 

Piec w temperaturze 160ºC, bez termoobiegu, przez około 60 minut lub do tzw. suchego patyczka. Ciasto łatwo się rumieni, jeśli jest jeszcze miękkie w środku a na wierzchu już brązowe – warto przykryć wierzch kawałkiem folii aluminiowej.

Wyjąć z piekarnika, podgrzać dodatkowy miód (50 g) i posmarować pędzelkiem ciasto.

Przepis na ciasto z miodem i jabłkami pochodzi ze strony www.mojewypieki.com i zawiera moje modyfikacje.

Pierniczki na Boże Narodzenie

Uwielbiam je – najpierw są kruche i chrupkie, po 1-2 dniach miękkie. Idealne w smaku – lekko korzenne, z wyczuwalną nutą miodu, niezbyt słodkie. Jeśli potrzebujesz sprawdzonego przepisu na pierniczki na Boże Narodzenie, które zawsze, ale to zawsze się udają – wypróbuj ten a obiecuję, że nie pożałujesz 🙂

Składniki (na ok. 50 szt.)

  • 300 gr mąki pszennej
  • 100 gr mąki żytniej pełnoziarnistej* (dodawałam także pszenną pełnoziarnistą oraz orkiszową – z każdą wychodziły)
  • 2 duże jajka
  • 100 gr cukru pudru
  • 100 gr roztopionego i ostudzonego masła
  • 100 gr płynnego miodu (miód skrystalizowany trzeba lekko podgrzać) – polecane są tutaj łagodne miody np. akacjowy, ale dodawałam różne – nawet gryczany i z każdym mi smakują
  • 1 łyżka przyprawy do piernika (moja ulubiona – Kamis)
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Przygotowanie

Wszystkie składniki mieszam mikserem stacjonarnym do uzyskania jednolitej masy. Jeśli będziesz wyrabiać ciasto ręcznie, nie zniechęcaj się, że jest klejące i nie dodawaj mąki. Po wyrobieniu ciasta polecam włożyć je na kilka godzin do lodówki (a nawet na całą noc), żeby ciasto zrobiło się twardsze i łatwiejsze do rozwałkowania.

Gotowe ciasto na pierniczki rozwałkować na ok. 5 mm i wykrawać z niego dowolne kształty. Pamiętaj, że pierniczki urosną podczas pieczenia, dlatego układaj je na blasze w niewielkich odstępach.

Pierniczki należy piec maksymalnie 10 minut. Po ostudzeniu na kratce udekoruj lukrem (woda + cukier puder + barwniki spożywcze lub naturalne).

Przepis na pierniczki na Boże Narodzenie pochodzi ze strony mojewypieki.com i zawiera moje drobne modyfikacje.

Miód wrzosowy – właściwości lecznicze oraz skład

Miód wrzosowy jest najbardziej esencjonalnym ze wszystkich dostępnych miodów. W smaku jest jednocześnie gorzki, słodki i ostry. Jakie ma właściwości?  Przede wszystkim jako jedyny jest bogaty w kwas foliowy i cholinę, a także w inhubinę, czyli substancję zapobiegającą rozprzestrzenianiu wirusów i bakterii w organizmie. Działa też moczopędnie – jest polecany wszystkim tym, którzy mają problemy nefrologiczne oraz wspomaga naturalną perystaltykę jelit.

Miód wrzosowy – kolor, zapach smak

Miód wrzosowy jest bardzo esencjonalny z uwagi na wysoką zawartość olejków eterycznych. Posiada intensywny, naturalny zapach wrzosu. W smaku jest zarówno słodki, jak i ostry i gorzkawy, co zdecydowanie wyróżnia go spośród innych rodzajów miodu. Jeśli chodzi o barwę, opisuje się ją jako rubinowo-brunatną (raczej ciemną). Miód wrzosowy w stanie płynnym przyjmuje galaretowatą postać – ma to związek z wysoką zawartością białek i dekstryn. Podczas procesu krystalizacji staje się lekko pomarańczowy, masłowaty i ziarnisty.

Jakie właściwości lecznicze ma miód wrzosowy?

Jeśli chodzi o lecznicze właściwości miodu wrzosowego, w porównaniu z innymi miodami nie zawiera zbyt wielu witamin. Jego witaminowy repertuar ogranicza się właściwie do witamin A, B oraz B6. W żadnym wypadku nie oznacza to jednak, że nie jest on zdrowy – wszystko rekompensują bowiem inne substancje, które znajdziesz w miodzie wrzosowym. Najważniejsze z nich to:

  • wolne aminokwasy,
  • biopierwiastki takie jak: żelazo, potas, fosfor, wapń, magnez, chlor, sód i wiele innych
  • inhubina – substancja, która zapobiega rozprzestrzenianiu się bakterii i wirusów w organizmie człowieka,
  • kluczowe dla Twojego zdrowia neurohormony, takie jak kwas foliowy, cholina, acetyloholina czy kwas nikotynowy

Na co dobry miód wrzosowy?

Wymienione substancje, a w szczególności inhibina, sprawiają, że ma on właściwości antyseptyczne. Jest też uważany za doskonały naturalny antybiotyk, a wysoka zawartość olejków eterycznych sprawia, że skutecznie rozgrzewa. Świetnie więc sprawdzi się w stanach zapalnych organizmu, chroniąc go przed rozwojem zakażeń. Miód wrzosowy polecany jest przez lekarzy także tym pacjentom, którzy mają problemy z nerkami i układem moczowym. Działa bowiem moczopędnie i bakteriobójczo.

Właściwości miodu wrzosowego czynią go także świetnym naturalnym specyfikiem dla wszystkich, którzy borykają się ze schorzeniami układu pokarmowego. Miód wrzosowy ułatwia trawienie, wspomaga przyswajanie substancji odżywczych i reguluje pracę jelit. Warto więc sięgać po niego w przypadku stanów zapalnych żołądka i jelit objawiających się biegunkami i wymiotami.

Polecam Ci artykuły na temat właściwości innych rodzajów miodu:

Jak powstaje wosk pszczeli?

Produkowany przez pszczoły wosk będący budulcem plastrów, w których składują miód, jest szeroko wykorzystywany m.in. do produkcji kosmetyków i leków a także stosowany jako impregnat oraz składnik naturalnych świec. Polecam szczególnie te ostatnie – jako naturalną alternatywę dla świec parafinowych – które jak pokazują wyniki wielu badań, nie są obojętne dla naszego zdrowia. Substancje, które wydziela najtańsza świeczka z parafiny, to często niebezpieczne dla organizmu związki chemiczne.  

Wosk pszczeli – kolor, zapach

W swojej podstawowej formie wosk pszczeli ma stałą konsystencję i bardzo przyjemny, miodowo-propolisowy zapach. Jego kolor określić można zazwyczaj jako „kawa z mlekiem” – jest bowiem żółto-szarawy lub czasem po prostu żółty. Zdarza się, że wosk pszczeli jest biały. W praktyce jednak bardzo trudno jednak go spotkać, gdyż jego ilość jest ograniczona – pochodzi ze świeżych plastrów.

Wosk pszczeli – zastosowanie

Jeśli chodzi o zastosowanie wosku pszczelego już po przetworzeniu, okazuje się ono dość szerokie. Przede wszystkim wchodzi on w skład preparatów impregnujących do produktów drewnianych i skórzanych. Wykorzystuje się go też w przemyśle, często w dość zaskakujący sposób – służy np. do tworzenia modeli do form odlewniczych. Poza tym jest bardzo ceniony w farmacji i kosmetyce. Jest dodawany do maści, kremów, pomadek – jako substancja antybakteryjna, nawilżająca, chroniąca skórę przed utratą wilgoci a także niekorzystnym wpływem czynników atmosferycznych.     

Najbardziej znanym produktem z wosku pszczelego są jednak wytworzone z niego świece. Ich kuszący zapach odświeża powietrze w pomieszczeniu, niweluje działanie dymu papierosowego i niezawodnie odpręża. Jest to w pełni naturalny produkt, bezpieczny dla Twojego zdrowia. Taka świeca to doskonała, choć droższa alternatywa dla świec z wosku sojowego. Po przeczytaniu jednak paru informacji o parafinie i szkodliwych dla zdrowia związków, jakie emitują palone z niej świece (ciężkie frakcje ropy naftowej, frakcje smół wytlewnych z węgla brunatnego, związki kancerogenne tj. formaldehyd, toluen), nie jest już tak żal tych dodatkowych złotówek wydanych na świece z wosku pszczelego.    

Czym jest wosk pszczeli i jak powstaje?

Obecność wosku w ulu zawdzięczamy pszczołom robotnicom w wieku 12-18 dni, które nazywa się woszczarkami. Posiadają one na brzusznej stronie odwłoka specjalne gruczoły, które wydzielają małe, cieniutkie łuski o masie 0,8-2 mg. Ta wydzielina to właśnie wosk pszczeli. Może on powstać w ulu w sprzyjających warunkach – gdy temperatura waha się między 30 a 6 stopni Celsjusza i kiedy obecna jest pszczoła-matka.

Do czego potrzebny jest pszczołom wosk? 

Do czego pszczoły wykorzystują wosk? Budują z niego plastry, które – jak zapewne wiesz – stają się później magazynami miodu, pierzgi i wszystkich innych pszczelich produktów. W polskich pasiekach jedna pszczela rodzina produkuje w ciągu roku ok. 300 g wosku. Pszczelarze pozyskują go zarówno z plastrów, jak i z tzw. zasklepów – drobnych „wieczek”, które służą do zamykania komórek plastra wypełnionych miodem. Wykorzystuje się do tego specjalne topiarki – elektryczne lub słoneczne. Gdy wosk pszczeli osiągnie już stan płynny, przystępuje się do jego oczyszczania i klarowania. Następnie odlewa się go w formy, w których łatwo wosk przechowywać i z których łatwo go dalej przetwarzać.

Methylglyoxal (metyloglioksal) w miodzie

Pod nazwą Methylglyoxal (w skrócie MGO lub inaczej metyloglioksal), kryje się substancja, która jest naturalnym antybiotykiem, hamującym wzrost i rozwój bakterii, grzybów i wirusów. Najwyższe stężenie MGO występuje w miodach manuka, pochodzących z Nowej Zelandii, jednak w europejskich, a dokładniej polskich również go znajdziemy. Z uwagi na trudną pisownię i wymowę spotykane są inne (błędne) użycia tego wyrazu np. metyloglyksal czy methyloglaxal.

Czytaj dalej Methylglyoxal (metyloglioksal) w miodzie

Miód lipowy – właściwości, działanie, zastosowanie

Miód lipowy ma silne właściwości przeciwwirusowe i antybakteryjne, dlatego jest szczególnie zalecany w przypadku przeziębienia i grypy. Ze względu na wyjątkowy skład ma także działanie uspokajające i stosuje się go na problemy  z zasypianiem. Zalecany również w okresie rekonwalescencji po chorobie – przyspiesza regenerację organizmu. Sprawdź wyjątkowy skład miodu lipowego i przeczytaj więcej o jego zastosowaniu.  Czytaj dalej Miód lipowy – właściwości, działanie, zastosowanie