Miód wrzosowy – właściwości lecznicze oraz skład

Miód wrzosowy jest najbardziej esencjonalnym ze wszystkich dostępnych miodów. W smaku jest jednocześnie gorzki, słodki i ostry. Jakie ma właściwości?  Przede wszystkim jako jedyny jest bogaty w kwas foliowy i cholinę, a także w inhubinę, czyli substancję zapobiegającą rozprzestrzenianiu wirusów i bakterii w organizmie. Działa też moczopędnie – jest polecany wszystkim tym, którzy mają problemy nefrologiczne oraz wspomaga naturalną perystaltykę jelit.

Miód wrzosowy – kolor, zapach smak

Miód wrzosowy jest bardzo esencjonalny z uwagi na wysoką zawartość olejków eterycznych. Posiada intensywny, naturalny zapach wrzosu. W smaku jest zarówno słodki, jak i ostry i gorzkawy, co zdecydowanie wyróżnia go spośród innych rodzajów miodu. Jeśli chodzi o barwę, opisuje się ją jako rubinowo-brunatną (raczej ciemną). Miód wrzosowy w stanie płynnym przyjmuje galaretowatą postać – ma to związek z wysoką zawartością białek i dekstryn. Podczas procesu krystalizacji staje się lekko pomarańczowy, masłowaty i ziarnisty.

Jakie właściwości lecznicze ma miód wrzosowy?

Jeśli chodzi o lecznicze właściwości miodu wrzosowego, w porównaniu z innymi miodami nie zawiera zbyt wielu witamin. Jego witaminowy repertuar ogranicza się właściwie do witamin A, B oraz B6. W żadnym wypadku nie oznacza to jednak, że nie jest on zdrowy – wszystko rekompensują bowiem inne substancje, które znajdziesz w miodzie wrzosowym. Najważniejsze z nich to:

  • wolne aminokwasy,
  • biopierwiastki takie jak: żelazo, potas, fosfor, wapń, magnez, chlor, sód i wiele innych
  • inhubina – substancja, która zapobiega rozprzestrzenianiu się bakterii i wirusów w organizmie człowieka,
  • kluczowe dla Twojego zdrowia neurohormony, takie jak kwas foliowy, cholina, acetyloholina czy kwas nikotynowy

Na co dobry miód wrzosowy?

Wymienione substancje, a w szczególności inhibina, sprawiają, że ma on właściwości antyseptyczne. Jest też uważany za doskonały naturalny antybiotyk, a wysoka zawartość olejków eterycznych sprawia, że skutecznie rozgrzewa. Świetnie więc sprawdzi się w stanach zapalnych organizmu, chroniąc go przed rozwojem zakażeń. Miód wrzosowy polecany jest przez lekarzy także tym pacjentom, którzy mają problemy z nerkami i układem moczowym. Działa bowiem moczopędnie i bakteriobójczo.

Właściwości miodu wrzosowego czynią go także świetnym naturalnym specyfikiem dla wszystkich, którzy borykają się ze schorzeniami układu pokarmowego. Miód wrzosowy ułatwia trawienie, wspomaga przyswajanie substancji odżywczych i reguluje pracę jelit. Warto więc sięgać po niego w przypadku stanów zapalnych żołądka i jelit objawiających się biegunkami i wymiotami.

Polecam Ci artykuły na temat właściwości innych rodzajów miodu:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *